Kina: Strane sile podstiču proteste u Hongkongu

Kina je optužila neidentifikovane strane sile da su podstakle nasilne proteste u Hongkongu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.08.2019.

14:25

Kina: Strane sile podstiču proteste u Hongkongu
EPA-EFE/ Jerome Favre

Kineske vlasti upozoravaju da će im se ti napori na kraju vratiti "na njihovu štetu".

"Hongkong je deo Kine. Strane snage moraju prestati da se mešaju u poslove u Hongkongu", rekao je kineski ambasador u Britaniji Liju Sijaoming, a prenosi Rojters.

On je ocenio da neki britanski političari i dalje smatraju tu kinesku teritoriju delom svoje imperije, ali je izrazio nadu da će premijer Boris Džonson pratiti dešavanja u Hongkongu sa velikim oprezom.

Liju je rekao da Kina želi da se dešavanja u Hongkongu završe na miran način ali da, ako se radikalizuju protesti, postoji opasnost od terorističkih napada.

U međuvremenu, glavni opožicioni lider,koji je zatvoren zbog optužbi za učestvovanje u javnim neredima, pušten uz kauciju,dok hongkonška vlada i dalje pokušava da uguši proteste koji su paralisali delove teritorije, uključujući i njen međunarodni aerodrom, prenosi AP.

Podseća se da su u junu počele masovne demonstraciije protiv zakona o izručivanju, koje su se kasnije proširile i na druge demokratske zahteve koji su im obećani 1997, kada je Kina preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.

Letovi na aerodromu u Hongkongu uglavnom su nastavljeni posle masovnih demonstracija proteklih dana. Hongkonška avio-kompanija Ketaj Pacifik saopštila je da je otkazala 272 leta, što je pogodilo 55.000 putnika. Kompanija je otpustila dva pilota zbog njihove uključenosti u demonstracije.

Pristalice pokreta još planiranaju ulične proteste, ali nije jasno koji je njihov sledeći potez.

Više od 700 demonstranata uhapšeno je od početka juna. Policija i vlada obećali su da će sve "krivce" privesti pravdi i preduzeti "čak i prisilne akcije kako bi se ta lica našla pred sudom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: