"Zakon o slobodi veroispovesti razara jedinu istinsku crkvu u CG"

Episkopski savet Crne Gore potvrdio je stav Trojčindanskog sabora u vezi sa Zakonom o slobodi verospovesti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Srđan Suki
Ilustracija: EPA-EFE/Srđan Suki

Pročitajte još:

"Premijer CG: Zakon o veroispovesti komentarišu mnogi koji ga nisu ni pročitali"

"Venecijanska komisija dala zeleno svetlo crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti"

Pravoslavni episkopski savet Crne Gore potvrdio je u četvrtak stav ranije održanog Trojčindanskog sabora u Podgorici, da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila crnogorska vlada, bezakonje bez presedana i da je usmeren na razaranje jedine istinske Pravoslavne crkve u toj državi.

Na Svetostefanskom saboru održanom u hramu Presvete Bogorodice, u manastiru Savina, pravoslavni episkopski savet je konstatovao da umesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, ovaj Predlog zakona uperen je očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore.

Podseća se da se Venecijanska komisija još pre četiri godine izjasnila da je konfiskovanje imovine zabranjeno, zvaničan stav ove komisije izražen ove godine kroz Mišljenje u vezi ovog spornog Predloga zakona je da pravo vlasništva treba utvrditi u za to predviđenim postupcima, u skladu sa Evropskom konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

U saborskom saopštenju dostavljenom Tanjugu, episkopi upozoravaju da u zemlji koja svim svojim diplomatskim i legislativnim naporima stremi Evropskoj uniji, predlaže zakon koji krši Evropsku konvenciju za ljudska prava po više osnova.

"Ono što zakonski tekst predviđa treba nazvati pravim imenom - konfiskacija imovine od zakonitih vlasnika - titulara prava, čime se očigledno krši pravo na mirno uživanje svojine", navodi se u saopštenju.

Ističe se da narod Boke Kotorske, poznajući svoju istoriju, zna da su u Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji, oblasti Crne Gore sa Metohijom ušle u Zetsku banovinu, uključujući prvi put i Boku Kotorsku.

Opširno podsećajući na istorijski sled događaja episkopi su poručili da potvrđuju stav Trojičindanskog sabora u Podgorici o ovom predlogu zakona, iznoseći ponovo glas Crkve i naroda u vezi sa namerom Vlade Crne Gore da Pravoslavnu crkvu srpsku u Crnoj Gori i Boki liši njenog naslđeđa.

Oni su poručili da odnos koji Vlada Crne Gore bude imala prema imovini Pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi.

U radu Sabora su učestvovali arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Sveštenog trona Pećkog Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop u penziji zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), kao i pravoslavno sveštenstvo i monaštvo Boke Kotorske.

strana 1 od 182 idi na stranu