Stjuardesa preminula od malih boginja, zarazila se na letu iz Njujorka

Izraelska stjuardesa preminula je nakon nekoliko meseci hospitalizacije jer se zarazila virusom malih boginja, saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Getty images/Stringer
Ilustracija: Getty images/Stringer

Četrdesettrogodišnja Rotem Amitai, majka troje dece, primljena je u bolnicu u martu nakon što je doputovala avionom iz Njujorka, javljaju izraelski mediji.

Ona je bila vakcinisana protiv malih boginja samo jednom, umesto dva puta, kako se preporučuje.

Ministarstvo je navelo da je njeno stanje bilo pogoršano encefalitisom i imuni sistem joj je kolabirao, ali nije objavilo da li se stjuardesa zarazila malim boginjama tokom leta, prenosi Frans pres.

”Džeruzalem post” međutim piše da je ona bila u kontaktu sa zaraženim putnikom i navodi da je avion izraelske kompanije EL AL, LY 002, poleteo sa međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi 26. marta i sleteo u Tel Aviv narednog dana.

Stjuardesa je nekoliko dana kasnije primljena u bolnicu i potom pala u komu.

Broj obolelih od malih boginja se skoro utrostručio od januara u poređenju sa istim periodom prošle godine, objavila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To je najveći broj obolelih od 2006.

Izraelsko ministarstvo zdravlja navodi da je ove godine registrovano 1.166 slučajeva obolevanja od malih boginja, uključujući jedan smrtni, a 3.140 prošle godine, uključujući dva smrtna slučaja.

Ministarstvo je apelovalo na stanovništvo da se vakciniše.

Izraelska avio-kompanija EL AL je saopštila da je nastojala da se svi članovi avio-posada vakcinišu kada se saznalo da se stjuardesa razbolela.

SZO upozorava da sve više ljudi to odbija između ostalog iz verskih razloga.

U zapadnim zemljama protivnici vakcinacije tvrde da postoji veza između vakcine protiv malih boginja i autizma. SZO je više puta to negirala.

strana 1 od 518 idi na stranu