Ko protestuje u u Hongkongu?

Ogromna većina prodemokratski orijentisanih demonstranata u Hongkongu ima visoko obrazovanje, polovina njih ima dvadesetak godina i gotovo svi preziru policiju

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 14.08.2019.

16:25

Ko protestuje u u Hongkongu?
Foto: EPA/ALEX HOFFORD

Ovo je pokazalo ispitivanje hongkonških fakultet koje je bacilo više svetla na masovne proteste koji već nedeljama izlaze na ulice Hongkonga.

Tokom deset nedelja, koliko traju protesti, ova poluautonomna teritorija doživela je da milioni demonstranta marširaju ulicama gde su izbijali sve jači sukobi između radikalnih demonstranata i policije, sve do okupacije međunarodne aerodrome u kojoj su poslednjih dana otkazane stotine letova.

Spor je nastao početkom juna nakon odbijanja predloga zakona koji bi omogućio da se tokom kaznenog progona optužene može iz Hongkonga izručiti Kini. Od tada su se zahtevi znatno proširili kako bi se osudilo smanjivanje sloboda kao i nadležnosti Kine u Hongkongu.

54 posto demonstranata su muškarci, a 46 posto žene

Istraživači s četiri hongkonška fakulteta sproveli su istraživanje profila hongkonških demonstranata koje su intervjuisali tokom 12 protesta, uključujući masovne skupove kao i "mobilne" i "statičke" proteste.

Ispitivanje je ustanovilo da su 54 posto učesnika protesta bili muškarci, a 46 posto žene. Od 6688 ispitanika, njih čak 77 posto ima visoko obrazovanje, a 21 posto srednje.

Najzastupljeniji među demonstrantima bili su mladi od 20 do 29 godina (njih 49 posto, a slede ih tridesetogodišnjaci (između 30 i 39 godina) - njih 19 posto, te mlađi od 20 godina - 11 posto. Demonstranata od 40 i više godina bilo je 16 posto.

Pedeset posto demonstranata smatralo se pripadnicima srednje klase, dok je njih 41 posto reklo da su na društvenoj lestvici "odozdo prema gore".

Motivi demonstranta su različiti

Na pitanje šta ih je motivisalo za učestvovanje u demokratskom pokretu, 87 ispitanika odgovorilo je da žele povlačenje predloga zakona o izručivanju, njih čak 95 posto reklo je da su nezadovoljni načinom na koji je policija delovala tokom protesta, 92 demonstranta pozvalo je na osnivanje nezavisnog poverenstva za istragu policijskog nasilja.

Hongkong se vratio pod kinesku upravu 1997. godine i ima odvojeni pravni sastav, u skladu s dogovorom o "jednoj zemlji, dva sastava".

Hongkonška čelnica Keri Lam dosad nije uspela da povuče predlog zakona o izručenju, bez obzira na to što je suspendovan, i nije osnovala nezavisni skup za istragu o policijskom nasilju tokom protesta, što zahtevaju demonstranti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: