Pakistanski premijer izrazio podršku Kašmircima

Muzafarabad -- Pakistanski premijer Imran Kan poručio je danas stanovnicima indijskog dela podeljenog Kašmira da ih podržava u njihovoj borbi za samoopredeljenje.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Kan je u izjavi povodom proslave dana nezavisnosti Pakistana osudio odluku indijske vlade, donetu 5. avgusta, da snizi ustavni status Kašmira.

On praznik obeležava u pakistanskom delu Kašmira da bi izrazio solidarnost s Kašmircima na indijskoj strani. Takođe, predviđeno je da u govoru u parlamentu osudi kršenja ljudskih prava na drugoj strani granice.

Indija i Pakistan su dobili nezavisnost 1947, kada je Velika Britanija napustila potkontinent. Naredne godine je došlo do prvog rata među njima oko kontrole nad Kašmirom. Rat je završen podelom himalajskog regiona, iako obe strane polažu pravo na celu teritoriju.

Indijske vlasti su zavele policijski čas u Kašmiru da bi sprečile nasilnu reakciju na sniženi status Kašmira. Demonstracije i sukobi se dešavaju svakodnevno, iako su policijski čas i blokirani kanali komunikacije u značajnoj meri ograničili mogućnosti demonstranata.

Islamabad je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, tvrdeći da potez nacionalističke indijske vlade šteti međunarodnom miru i da bi mogao dovesti do etničkog čišćenja i genocida. Trenutno Savetom bezbednosti predsedava Poljska, a njen šef diplomatije Jacek Čaputovič je rekao da će članice SB razmotriti zahtev.

Očekuje se da policijski čas u Kašmiru potraje još najmanje sutra, kada Indija slavi dan nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu