Analitičari: Takse na srpsku robu rizične za stranke na Kosovu

Za sve kosovske stranke bilo bi veoma rizično da sada kažu da su za ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Izvor: Gazeta express
Podeli
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Time bi rizikovali gubitak podrške među biračkim telom, smatraju analitičari na Kosovu.

"Osim Demokratske partije Kosova (DPK), verujem da će sve ostale partije koristiti takse u predizbornoj kampanji, ako do izbora na Kosovu dođe, jer je to veoma popularna tema ali istovremeno i rizična, ako bi se reklo da će takse biti ukinute!", ocenjuje Muškoljaj.

Analitičar Astrit Gaši kaže da se DPK zalaže za ukidanje poreza, ali da su nejasni jer "igraju izbornu igru" i plaše se da će iskrenim stavom, da su za ukidanje takse, izgubiti glasove.

"Jedino je DPK po pitanju takse neiskrena prema biračkom telu", smatra Gaši.

"GazetaEkspres" u sredu je pokušala da dobije odgovor na ovo pitanje u DPK, gde nisu želeli da daju komentar jer će o tom pitanju raspravljati na stranačkim organima.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj rekao je za Ekspres da je dobro što druge stranke menjaju stav o taksama.

On je istovremeno kritikovao one koji su premijera u ostavci Ramuša Haradinaja ostavili samog kada se suočavao sa pritiscima zbog takse na srpsku robu.

Sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH Kosovo je uvelo 21. novembra prošle godine i one su na snazi i danas, uprkos tome što je Beograd nastavak dijaloga uslovio ukidanjem taksi, a potom su ukidanje taksi na srpsku i bosansku robu više puta zatražili EU i SAD.

strana 1 od 114 idi na stranu