Ministarstvo kulture Hodžaju: Srpska spomenička baština na KiM sjaji kroz vekove

Ministarstvo kulture i informisanja izdalo je saopštenje povodom izjave potpredsednika vlade Kosova u ostavci Envera Hodžaja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

15:21

Ministarstvo kulture Hodžaju: Srpska spomenička baština na KiM sjaji kroz vekove
Ilustracija: Depositphotos/Borkus

Potpredsednik tzv. kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da "Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje", trebalo bi da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

"U monografiji 'Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda', eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića, koji su na Unesko projektu bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika, objavljenoj 2018. u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, dati su rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. na ovom terenu i jasno su dokazani poreklo i stil ovog hrama", navodi Ministarstvo.

Ponovićemo, kako se ističe, ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

"Prištinske vlasti" trebalo bi da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i želimo im svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu.

Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine, kaže se u saopštenju. Naglašava se da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i ponos je evropske i svetske kulture i to će zauvek biti.

Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane tzv. prištinskih vlasti.

Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive, zaključuje se u saopstenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: