Krivična prijava protiv organizatora koncerta u Herceg Novom zbog "Tamo daleko"

Podgorica -- Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora multimedijalnog koncerta dela programa "Trg od ćirilice" u Herceg Novom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/Tviter/BlackSwan
Foto: Screenshot/Tviter/BlackSwan

Prijava je najavljena zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.

Iz tog resora poručuju da su sigurni da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone - dovoljno je videti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju.

S tim u vezi oni su pozdravili odluku budvanske opštine da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odustane od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

"Ali, na 'programe' nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati - naprotiv. Od sada, svako kome koncept 'manifestacija kulture' bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države", poručili su iz Ministarstva kulture, preneo je portal Analitika.

Smatraju da smotre kulture ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kako kažu, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

"Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim pre jer smo nedavno na istom mestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo lepšem svetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 182 idi na stranu