Međunarodna zajednica: Severna Makedonija da razreši "Reket"

Skoplje -- Međunarodna zajednica zahteva od vlasti Severne Makedonije da razreše slučaj "Reket" kako bi pokazali u praksi da u zemlji postoji vladavina prava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Foto-ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski
Ilustracija: Foto-ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski

Ambasadori SAD i Velike Britanije u Skoplju, Kejt Berns i Rejčel Galovej, komentarišući slučaj "Reket" poručili su da zvanično Skoplje treba da pokaže svoja zalaganja i pridržavanje ka principu vladavine prava.

Za Galovej jačanje principa vladavine prava je od vitalnog značaja za tu zemlju.

"Učvrščivanje vladavine prava je od vitalnog značaja za Severnu Makedoniju i mogućnost da nezavisne institucije pokažu posvećenost ka pravdi za sve građane", objavila je na Tviteru britanska ambasadorka u Skoplju.

Odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han takođe je na Tviteru poručio da borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi.

"U Severnoj Makedoniji borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi bez prekida. Kada je reč o najnovim otkrićima važno je da se utvrdi pravna odgovornost za sva krivična dela, uključujući i one koje su proizašle iz nelegalnih prisluškivanja", ističe Han.

Danijel Server sa Univerziteta "Džon Hopkins", komentarišući istragu u slučaju "Reket" i moguće povezanosti šefice Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katice Janeve, izjavio je da je potrebna sudska odluka, naglašavajući pritom da postoji mogućnost da se ovaj slučaj ne završi brzo.

"Smatram da je u ovom trenutku najbitnije da vlada pokaže da je posvećena obimnoj i fer sudskoj istrazi i procesuiranju onih koji su počinili kriminal", rekao je on za MIA.

Sličan komentar je dao i direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu u Vašingtonu, Pol Makarti, koji je ukazao da treba da se omogući da istraga nastavi dalje kako bi se videlo tačno šta je istina, a šta nije.

"U ovom trenutku imamo samo ove snimke i to je zabrinjavajuće. Sjedinjene Države, posebno Međunarodni republikanski institut, vode računa o institucionalnoj transparentnosti i snažnom pravosudnom sistemu. Istraga treba da se završi", izjavio je on za Glas Amerike.

U slučaju "Reket" koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski (Boki 13) koji je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu