Izrečena presuda: Pevač kažnjen zbog pesme "Bojna Čavoglave"

Visoki prekršajni sud doneo je pravosnažnu presudu protiv izvođača pesme "Bojna Čavoglave" zbog javnog uzvikivanja pozdrava "Za dom spremni" na početku pesme.

Izvor: Jutarnji.hr

Sreda, 14.08.2019.

11:12

Izrečena presuda: Pevač kažnjen zbog pesme
Ilustracija: Depositphotos/Vepar5

U presudi stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišćen i kao službeni pozdrav usteškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta, piše Jutarnji.hr.

Međutim, nije kažnjen originalni autor i izvođač pesme Marko Perković Tomson, već lokalni pevač iz Makarske Mario Roso.

“Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pesme "Bojna Čavoglave" i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva pevačkih umetnika, okrivljeni je trebalo da bude svestan mogućeg negativnog uticaja uzvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdrži od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

“Činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela, ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti", piše u daljem tekstu Suda.

Kažnjeni pevač Mario Roso smatra da nije bilo razloga za kažnjavanje. “Platio sam kaznu, nije da me ona nešto finansijski potresla, ali sam ljut. Ljut sam jer su me kaznili ni zbog čega. Ja lično ne mislim da je to uvredljiv pozdrav, ali sada ne znam kako da se ponašam. Pevao sam je i ove godine na godišnjici Oluje, ali bez pozdrava. Neka kažu da li je ta pesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smem izvoditi ja, a Tomson sme”, kazao je Roso za "Jutarnji"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: