Dodik: Nedopustivo da se zbog nečijeg plana iseli srpski narod koji tu oduvek živi

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da je namera Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara nepotrebna provokacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK
Ilustracija: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Dodik nameru o prslavi smatra neprihvatljivom, jer može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

"Važno je podsetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da isteraju Srbe sa vekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gde su oduviek živeli", rekao je Dodik za Srnu, prenela je Radio-televizija RS.

Govoreći o nameri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje, Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u Federacije BiH.

"Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja na primer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvek živeo i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti", rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu