Hvar: Biznismen preminuo, deca u bolnici životno ugrožena

Hvar -- Uzrok smrti italijanskog preduzetnika i trovanja ostalih putnika, uglavnom dece, na jednom brodu kod Hvara nisu školjke, već ugljen-monoksid iz motora plovila.

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
Ilustracija: depositphotos/fotovincek/
Ilustracija: depositphotos/fotovincek/

Prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva hrvatski portal Dnevnik, itaijanski preduzetnik Eugen Vinči je preminuo, a više putnika na brodu je otrovano ugljen-monoksidom koji je curio iz generatora brodskog motora.

Tačan uzrok smrti Vinčija i trovanja ostalih na brodu tek treba da bude zvanično saopšten, a potvrda toga da nisu otrovani od školjki je i činjenica da je hrvatski restoran ponovo otvoren juče oko 21 sat, nakon što je izvršena inspekcija, piše Dnevnik.

Vlasnik neimenovanog restorana u kojem su putnici broda jeli hranu je za Dnevnik Nove TV izjavio da su svi šokirani.

"Nadležna inspekcija, tužilaštvo i policija su utvrdili ispravnost naše hrane koju su te večeri konzumirali i drugi gosti", rekao je i dodao da je najvažnije da se utvrde sve činjenice.

Putnici s pomenutog broda, uglavnom deca, juče su hospitalizovani, a reč je o dvoje Italijana starosti pet i 14 godina, koji se nalaze na lečenju u splitskom KBC-u.

"Tokom noći deca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Sve vreme radimo sve mere intenzivnog lečenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vreme će pokazati kako će biti i kakve će biti posledice”, rekla je lekar splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorka Tanja Kovačević, javio je hrvatski Javni servis HRT.

Održana je pres-konferencija povodom ovog slučaja, a lekari su rekli da je do tragedije verovatno došlo zbog trovanja ugljen-monoksidom.

"Devojčica i dečak su i dalje životno ugroženi, imaju problem sa radom više organa, i dalje su na respiratoru, intenzivno lečenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišen je stepen karboksihemoglobina, što može biti posledica udisanja ugljen-monoksida", rekla je načelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić, prenosi Indeks.hr.

"Troje bolesnika, majka dece koja je imala najtežu kliničku sliku, njeno stanje danas je bolje, no to je daleko od dobrog. Drugo dvoje, od kojih je jedan i lekar, ujedno i gradonačelnik tog gradića odakle dolaze, bolje su, oni su bili praktično u dnevnoj bolnici, ali će sutra doći da ponove nalaze", rečeno je na konferenciji.

Portal Indeks prenosi da su dvojica policajaca koji su obavljali uviđaj na jedrilici na kojoj su se otrovali Italijani završila u Hitnoj pomoći jer im je pozlilo.

Pregledani su u Domu zdravlja Hvar, ali su vrlo brzo pušteni i njihovo zdravstveno stanje je dobro.

strana 1 od 182 idi na stranu