Dačić: Stvara se lažna ravnoteža

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je previše važnosti pridato saopštenju zemalja Kvinte i da ti sastanci nisu na visokom nivou.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

11:00

Dačić: Stvara se lažna ravnoteža
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

On je dodao da se stvara lažna ravnoteža tim saopštenjem.

Dačić je za televiziju Pink rekao da po tom saopštenju ispada da kosovska strana ima pravo da uvede takse jer Srbija vodi kampanju povlačenja priznanja Kosova.

"A što su onda takse prema Bosni i Hercegovini, je l ona vodi kampanju protiv priznanja?", upitao je Dačić.

On je naveo da je cilj Srbije da broj priznanja Kosova spadne ispod polovine članica Ujedinjenih nacija, kao i da se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema za glasanje o članstvu Kosova u Interpolu u oktobru u Čileu.

"Mi moramo da se pripremamo da oni ne uđu u te međunarodne organizacije", kazao je Dačić.

Govoreći o reakcijama na njegovu izjavu da Srbija nema većeg neprijatelja od bvišeg američkog predsednika Bila Klintona, kazao je da se "niko nije toliko radovao pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima od Srba, jer ne podnose Klintona i Olbrajtovu".

"Ogromna većina Srba glasala za Trampa na prethodnim izborima", rekao je Dačić za Pink.

On je naveo da je njegova poruka ta da Srbi treba da formalizuju to svoje opredeljenje, kao i da će oni sigurno glasati za Trampa.

Dodaje i da je većina Srba na prethodnim izborima glasala za Trampa zbog negativnog osećaja koji naši ljudi imaju prema demokratama i Bilu Klintonu, zbog dešavanja iz 1999. godine.

"Kažu da je moja izjava loša jer ja pravim neprijatelja. Srbi neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i njegove državne sekretarke", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su neke od izjava Klintona, poput one da "Srbi ne samo da su krvi za Prvi svetski rat, već bez njih ne bi bilo ni holokausta", u svojoj knjizi je napisao da je u Oluji navijao za Hrvate, a za vreme ratnih sukoba u Jugoslaviji bio je jedan od onih koji je govorio laži da su Srbi izvršili masakr nad civilima.

Trampova administracija, podseća Dačić, promenila je način gledanja na situaciju na KiM, dok je, kaže, prethodna administracija gledala Kosovo kao "svoje čedo", a sadašnja se zalaže za kompromisno rešenje.

Govoreći o razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Dačić je naveo da međunarodna zajednica ne priznaje kategoriju bojkota izbora i da je kod opozicije pitanje samo da li će više dobiti bojkotom ili učešćem.

"Ja sam za to da su posle niza godina ovo redovni izbori", rekao je Dačić.

"Pošto ne mogu da dobiju mnogo učešćem, nekako im je lakše da će to biti bojkot. Vučić je rekao da će im dati sve što traže, samo da se utvrdi šta tačno traže", rekao je Dačić.

Incidente oko zgrade Predsedništva vidi kao pokušaj novih impulsa "zamrlim opozicionim aktivnostima", i skreće pažnju da su izborni uslovi, čiju izmenu traže, iz vremena Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića.

"To su izborni zakoni i pravila koji su doneti tada, kao i načini finansiranja, učešće funkcionera...", rekao je Dačić.

Kaže da ga nedavni razgovori između vlasti i opozicije podsećaju na razgovore u kojima je i on učestvovao na okrugom stolu vlasti i opozicije 1992. godine, te navodi da je opozicija tada imala sličnu situaciju kao i sada, jer im je bio kriv izborni sistem.

"Na kraju, akademik Nikola Milošević je rekao: 'Nema tih uslova pod kojim ćemo izaći na izbore'. Zato što je najlakše bilo da se ne izađe na izbore", rekao je Dačić.

On je rekao i da sutra posle 18 godina u posetu dolazi ministar spoljnih poslova Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: