Zakon o lobiranju stupa na snagu, lobiranje od danas legalan posao VIDEO

Zakon o lobiranju, koji je usvojen lane u novembru, od srede stupa na snagu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

08:11

Zakon o lobiranju stupa na snagu, lobiranje od danas legalan posao VIDEO
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Svi zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju za obuku Agenciji za borbu protiv korupcije, a svi detalji o tome su na sajtu agencije, piše Politika.

"Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državi i funkcionisanje vladavine prava", rekao je za "Politiku" direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

Agencija za borbu protiv korupcije ima sve nadležnosti u vezi sprovođenja zakona - od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista, tako i lobiranih lica.

Sikimić kaže da je Srbija postupila u skladu sa zahtevima u vezi sa poglavljem 23 u pregovorima sa EU i po preporukama GREKO.

Uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeni od 1. septembra sledeće godine, dodaje on, ostvarićemo dodatni napredak u evrontegracijama.

Sikimić potvrdno odgovara na pitanje da li se očekuje da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte s lobistima, a dužni su to da urade u roku od 15 dana. "Radi jačanja integriteta donosioca opštih akata i poverenja građana u institucije, očekujem da će prijavljivati te konktakte, jer to pravi razliku između pokušaja ostvarivanja zakonitog interesa određene strane i korupcije kao krivičnog dela", rekao je Sikimić.

On naglašava da je jedna od ključnih stvari da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu. Informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju se lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa, navodi Politika.

"Naši ljudi su prošli kompeksne obuke. Vrlo malo zemalja je uvelo lobranje kao institut"

Opširnije u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: