SZO: Najviše obolelih od boginja u poslednjih 13 godina

Njujork -- U prvoj polovini godine prijavljeno je najviše slučajeva obolelih od boginja u poslednjih 13 godina, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/STR
Ilustracija: EPA-EFE/STR

To je istovremeno tri puta više slučajeva u odnosu na isti period prošle godine.

Slučajevi obolevanja od boginja rašireni su po celom svetu, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet-stranici SZO i ističe se da, osim što ta bolest ugrožava zdravlje i život ljudi, ona je i veliki teret zdravstvenim sistemima.

Najveći broj obolelih od boginja u poslednjih 25 godina zabeležen je u SAD.

U Evropi je u prvih šest meseci ove godine registrovano gotovo 90.000 slučajeva ove zarazne bolesti, što je više od ukupnog broja obolelih u 2018. kada su registrovane ukupno 84.462 osobe.

Kao razlog povećanja broja obolelih navodi se rast broja slučajeva nevakcinisanja, iako se ti razlozi razlikuju od države do države.

U nekim državama, na primer, reč je o nedostatku adekvatne zdravstvene zaštite, negde postoje unutrašnja sporenja po pitanju vakcinacije, a negde i dezinformacije u vezi sa vakcinacijom i neinformisanost o tome koliko je vakcinacija od ove zarazne bolesti neophodna.

Po broju obolelih u ovoj godini prednjače Demokratska Republika Kongo, Madagaskar i Ukrajina, iako se, kako se navodi, u poslednjih nekoliko meseci broj zaraženih na Madagaskaru drastično smanjio, na šta je uticala kampanja o potrebi vakcinisanja, koju je sprovela tamošnja vlada.

Prema podacima SZO i UNICEF-a, objavljenim u julu ove godine, 86 odsto dece primilo je prvu dozu vakcina protiv boginja, a 69 odsto drugu.

To, kako se navodi, znači da oko 20 miliona dece u prošloj godini nije dobilo vakcinu protiv boginja kroz rutinski program vakcinacije.

Inače, boginje su vrlo zarazna virusna bolest koju uzrokuje virus morbila.

Nakon prosečne inkubacije od 10 do 12 dana, prvo se javlja povišena telesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suvi kašalj, crvenilo i suzenje očiju.

Najčešća komplikacija je upala pluća i javlja se u oko šest do 13 odsto slučajeva obolelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ove zarazne bolesti.

Svet

"Bolsonaro je lagao"

Francuski predsednik Emanuel Makron je ocenio da je njegov brazilski kolega Žair Bolsonaro "lagao" u obećanjima u vezi s klimom, saopštila je Jelisejska palata.

Svet petak 23.08. 14:16 Komentara: 0
strana 1 od 478 idi na stranu