Bivši predsednik Kirgistana pripremao državni udar

Nekadašnji predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev, optužen za korupciju i stavljen u pritvor, pripremao je državni udar.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 13.08.2019.

09:05

Bivši predsednik Kirgistana pripremao državni udar
Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Ovo je rekao šef kirgistanske službe bezbednosti.

"Njegova namera je bila državni udar. To zvanično kažem", rekao je šef Nacionalne službe bezbednosti Kirgistana Orozbek Opumbajev.

Atambajev, predsednik države od 2011. do 2017, pritvoren je prošlog petka nakon dva napada specijalnih jedinica na njegovu kuću.

U tom spektakularnom hapšenju je učestvovalo skoro 2.000 policajaca, među kojima i sam ministar unutrašnjih poslova, a tokom akcije je poginuo jedan specijalac dok je stotinak osoba ranjeno.

Nekadašnji lider Kirgistana je najpre bio optužen za korupciju.

Atambajev je te optužbe odbacio kao "apsurdne" i ocenio da je žrtva ličnog sukoba sa svojim naslednikom i rivalom, trenutnim predsednikom Soronbajem Ženbekovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: