Osamnaest godina od okončanja konflikta u Severnoj Makedoniji

Pre 18 godina na današnji dan je potpisan "Ohridski okvirni sporazum" kojim je okončan sukob između makedonskih snaga bezbednosti i albanskih ekstremista.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2019.

10:23

Osamnaest godina od okončanja konflikta u Severnoj Makedoniji
Ilustracija: Getty images/ Chris McGrath / Staff

Albanski ekstremisti iz takozvane organizacije ANA i makedonske snage sukobile su se tada u severo-zapadnim delovima Severne Makedonije, prenosi portal a1on.

Pregovori su počeli u Skoplju, a nakon toga su nastavljeni u Ohridu gde su završeni parafiranjem dokumenta 10. avgusta. Tri dana kasnije, 13. avgusta 2001. godine, u predsedničkoj rezidenciji u Skoplju takozvani Ohridski okvirni sporazum potpisali su tadašnji predsednik Boris Trajkovski, premijer i lider VMRO-DPMNE Ljupčo Georgievski, predsednik albanske stranke PDP Imer Imeri i tadašnji predsednici Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski i albanske stranke DPA Arben Džaferi.

Takođe, ovaj sporazum su potpisali i specijalni predstavnici Evropske unije i SAD Fransoa Leotar i Džejms Perdju.

Više od 130 zakona, zakonskih izmena i dopuna su usvojene tokom prošlih 18 godina, kao deo implementacije Ohridskog okvirnog sporazuma od kojih su najveći deo, 59 zakoni o nediskriminaciji i pravičnoj zastupljenosti, 40 iz oblasti identiteta, kulture, obrazovanja i decentralizacije vlasti.

U cilju uspešne implementacije ovog sporazuma, formiran je i Sekretarijat za sprovođenje Ohridskog okvirnog sporazuma, kao institucionalni deo makedonske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: