"Nije sporna saradnja sa NATO, već članstvo"

BiH je propustila šansu da dođe do statusa kandidata za ulazak u EU, jer nije uspela da formira vlast nakon izbora, smatra predsednica Republike Srpske.

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

10:12

Ilustracija: EPA-EFE/ ALEKSANDAR GOLIC

"Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Evropu", rekla je Željka Cvijanović u intervjuu za "Nezavisne".

Ona je istakla da je nedavno potpisani koalicioni sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH jasno definisao i put BiH ka NATO, navodeći da je Republika Srpska uvek bila za saradnju s tim vojnim savezom, ali ne i za članstvo u njemu.

"To je vrlo jasno definisano u principima. Jasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO treba da jačamo naše bezbednosne kapacitete i dostignemo neki nivo", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to ne znači da BiH treba da uđe u NATO, pogotovo zato što postoji rezolucija koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO nego prema bilo kojem vojnom savezu.

"Što se tiče ANP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovde nema logike, ovde ima samo proste političke agende i to one sirove", kazala je Cvijanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: