Za tri nedelje 32 inspekcije po prijavi trudnica, proširuje se lista nesavesnih poslodavaca

Od 22. jula kada je otvorena besplatna linija za prijavu nepravilnosti izvršena su 32 inspekcijska nadzora povodom prijema 172 telefonske prijave.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2019.

18:10

Za tri nedelje 32 inspekcije po prijavi trudnica, proširuje se lista nesavesnih poslodavaca
Ilustracija: Depositphotos/boggy22

U protekle tri nedelje primljene su prijave u vezi sa zaštitom materinstva, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, prema uvidu u evidenciju Inspektorata za rad, od ukupnog broja pristiglih prijava validno je 114, a najviše se odnose na nedostavljanje obračuna zarada i naknade zarada, neisplaćivanje naknada zarada za vreme trudničkog bolovanja, u periodu porodiljskog odsustva i tokom odsustva sa rada radi nege deteta, kao i na otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama.

Inspekcija rada je na osnovu pristiglih prijava, koje se odnose na 16 zaposlenih trudnica i 47 porodilja, donela pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, nedostavljanja obračuna zarada i naknada zarada, kao i zbog neisplaćenih naknada zarada.

Podaci o preduzetim merama protiv dva poslodavca (dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nalažene tri mere) objavljeni su na spisku koji se nalazi na sajtu Ministarstva, u okviru kategorije "Registri“, kao što je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević obećao javnosti prilikom otvaranja pomenute besplatne telefonske linije, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: