"Iraku nije potrebna pomoć stranih sila"

Šef iračke diplomatije Mohamed al-Hakim kaže da Iraku i drugim arapskim državama Persijskog zaliva nije potrebna pomoć stranih sila u obezbeđivanju plovidbe.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.08.2019.

15:52

Ilustracija: Depositphotos/ Kokal

Al-Hakim navodi da bi se na tom ključnom pomorskom putu u tom slučaju pogoršale tenzije u regionu. Al-Hakim je na Tviteru naveo da su regionalne države sposobne da same obezbede strateški važan put.

Taj tvit je bio odgovor na pokušaje američke vlade da u Ormuskom moreuzu uspostavi pomorsku bezbednosnu operaciju pod vođstvom SAD.

Iran je nedavno zaustavio nekoliko brodova u moreuzu. SAD žele da međunarodna koalicija nadgleda i eventualno pruži pratnju trgovačkim brodovima u Zalivu.

Velika Britanija je prošle nedelje saopštila da bi se priključila takvoj misiji, i za sada je jedini američki saveznik koji je to učinio. Irački ministar je naveo i da je neprihvatljivo da u takvoj misiji učestvuje Izrael.

Ne zna se da li je Izrael pozvan da učestvuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: