Meteorolozi upozoravaju: Danas vrelo, do 38 stepeni, a evo kad je bilo najtoplije

U Srbiji će do utorka biti vrlo toplo, sa najvišom temperaturom od 35 do 38 stepeni, upozorio je RHMZ.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.08.2019.

07:00

Meteorolozi upozoravaju: Danas vrelo, do 38 stepeni, a evo kad je bilo najtoplije
Ilustracija: Depositphotos/d.travnikov

Samo će na severu u utorak biti nešto prijatnije sa najvišom dnevnom temperaturom oko 32 stepena, navodi se u saopštenju.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature očekuje se u utorak krajem dana i u toku noći ka sredi, a prvo će zahvatiti severne i zapadne, a u sredu tokom dana i ostale delove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi i jak vetar u zoni pljuska.

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo. Duvaće slab i umeren, na jugu Banata povremeno i jak, jugoistočni vetar. Najniža temperatura biće od 16 do 24, a najviša od 35 do 38 stepeni.

I u Beogradu danas sunčano i veoma toplo. Najniža temperatura biće 24, a najviša 37 stepeni.

Prema izgledima za sedam dana, do 19. avgusta, u utorak će biti sunčano i veoma toplo, osim u severnim krajevima, gde će biti prijatnije sa najvišom dnevnom temperaturom oko 32 stepena.

Krajem dana i tokom noći u severnim i zapadnim krajevima, a u sredu i u ostalim naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature. Lokalno se očekuju i obilni pljuskovi (20 - 30 l za kratak vremenski period) i jak vetar u zoni pljuska.

U četvrtak još ponegde na jugu i istoku Srbije uz promenljivu oblačnost kratkotrajna kiša ili pljusak, uglavnom u planinskim predelima, a u ostalim krajevima razvedravanje uz najvišu temperaturu od 27 do 30 stepeni.

Od petka do kraja perioda pretežno sunčano u petak sa temperaturom koja će biti bez bitnije promene, a od subote malo toplije sa pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

Istorijski temperaturni rekord u Srbiji zabeležen u Zaječaru

Svi temperaturni rekordi u Srbiji su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, ali visoke temperature su beležene i pre gotovo sto godina.

Istorijski temperaturni rekord u Srbiji zabeležen je pre dve godine u Zaječaru, kada je u 15h izmereno 45 stepeni Celzijusovih, prenosi RTS.

Najtopliji avgustovski dan u Beogradu u poslednjih 130 godina bio je 5. avgust 2017. godine. Tada je izmereno 40 stepeni izmedu 16 i 17 časova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je davne 1928. godine.

"Kada je reč o narednim danima gradovi na jugu biće izloženiji toplotnom talasu, pre svega Niš, Ćuprija i Kruševac. U Nišu je ove godine već izmerena temperatura od preko 42 stepena", rekao je za RTS meteorolog Vladimir Đurdević sa Meteorološkog instituta.

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu zaredom imamo leta koja probijaju sve rekorde. Ove godine svi rekordi oboreni su u Francuskoj.

"Teško je prognozirati gde će biti najtopliji talas, ali to ne znači da će se taj trend nastaviti i ubuduće. Svi rekordi su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, a samo u aprilu ove godine imali smo temperaturna odstupanja od 5-6 stepeni", kaže Đurdević.

Globalno zagrevanje je proces u kome živimo a u procesu klimatskih promena čovek je ključan faktor zbog potrošnje fosilnih goriva i efekta staklene bašte.

"Postoji međunarodni dogovor koji predviđa prestanak korišćenja fosilnog goriva. Prema Pariskom sporazumu do polovine ovog veka treba da se zaustavi povećanje temperature od dva stepena. U suprotnom, ako pređemo neke tačke preokreta, doći će do otapanja Južnog pola i porasta nivoa mora, što bi uslovilo iseljavanja stotina miliona ljudi i izumiranja biljnih i životinjskih vrsta", rekao je Đurdević.

Apel građanima da racionalno i namenski troše vodu

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" apelovalo je danas na sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača.

Tokom izuzetno visokih dnevnih temperatura vazduha u prethodnih par dana, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" je na distributivnom sistemu evidentiralo uvećanu potrošnju vode, navodi se u saopštenju.

Zato pozivaju građane da racionalno i namenski troše vodu iz gradskog vodovoda za piće, odnosno za pripremanje hrane, kao i održavanje lične i higijene domaćinstva s obzirom na to da nas i narednih dana očekuju tropski dani.

"Aktivnosti kao što su navodnjavanje i zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, kao i zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće", ističe se u saopštenju.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ navodi da je blagovremeno obavilo sve neophodne pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period i nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišnih, proizvodnih i distributivnih kapaciteta obezbedi dovoljno vode za sve potrošače u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: