Predsedništvo bez zaštitne ograde, jedinstven primer u svetu FOTO/VIDEO

Sedište predsednika Republike Srbije od jutros je bez zaštitnih barijera, što je jedinstven slučaj u svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Radnici "Beograd puta", naime, uklonili su zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, nakon što su tokom protesta "Jedan od pet miliona" demonstranti pokušali da nasilno uklone bezbednosnu barijeru i uđu u zgradu, u kojoj je sedište predsednika Republike.

To znači da će građanima sada praktično biti omogućen pristup do samog ulaza u zgradu Predsedništva.

Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević rekla je da je to, inače, protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, ali kako kaže, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče.

"Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države", rekla je Vasiljevićeva.

Ponovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre, sa oznakama i, verovatno, u vojnim unoformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.

"Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu", podvukla je Vasiljevićeva.

Ona je istakla i da je ovo jedinstven primer u svetu da zgrada predsednika ne bude obezbeđena fizičkim barijerama.

Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izveštava iz Bele kuće, Jelisejske palate, ili bilo kog drugog državnog objekta na svetu, zna da nigde nije moguće prići, zato što su svi državni objekti i sve predsedničke rezidencije, kao i radni prostor predsednika države ili vlade obezbeđeni visokim ogradama.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu