Bolton će tražiti oštriji britanski stav prema Iranu i Kini

Očekuje se da će Džon Bolton tražiti od Velike Britanije, oštriji stav prema Iranu i kineskoj telekomunikacionoj firmi Huavej.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2019.

22:15

Bolton će tražiti oštriji britanski stav prema Iranu i Kini
Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

Dok se Velika Britanija priprema za napuštanje Evropske unije 31. oktobra, što je najveća geopolitička promena za tu zemlju od Drugog svetskog rata, mnoge diplomate očekuju da će se London sve više oslanjati na SAD.

Boltonovi dvodnevni razgovori, u ponedjeak i utorak, u fokusu će imati Bregzit te će odražavati Trampov pokušaj učvršćivanja veza s novom britanskom vladom premijera Borisa Džonsona, nakon što su se odnosi pogoršali za vreme premijerke Tereze Mej.

Očekuje se da će Bolton zatražiti od Velike Britanije da još više uskladi svoju politiku prema Iranu s politikom Vašingtona, koji je uveo oštre sankcije Iranu, nakon što se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Velika Britanija je do sada podupirala Evropsku uniju koja se pridržava nuklearnog sporazuma, ali je zaplena britanskog naftnog tankera u Ormuškom moreuzu , prisilila London da razmotri i druge mogućnosti.

Visoki zvaničnik u Trampovoj administraciji kazao je da će Bolton poručiti Britancima da bi SAD-u pomoglo kada bi London objavio da je nuklearni sporazum s Iranom mrtav, ali da se ne očekuje takva odluka uskoro.

Tramp je takođe tražio od Velike Britanije da zabrani kineskoj firmi Huavej izgradnju infrastrukture za 5G mrežu zbog sigurnosnih razloga.

Bolton planira argumentovati da je Huavej produžena ruka kineske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: