Hongkong: Policija opet bacala suzavac na demonstrante

Policija Hongkonga je bacala suzavac tokom još jednih antivladinih demonstracija koje se održavaju vikendom.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2019.

19:16

Hongkong: Policija opet bacala suzavac na demonstrante
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Demonstranti su na policajce bacali cigle i ignorisali upozorenja da se raziđu, pre nego što je u jednom od hongkonških naselja bačen suzavac, navela je policija i tamošnji protest nazvala "neodobrenim okupljanjem".

Nedaleko odatle, demonstranti sa gas-maskama okupili su se ispred policijske stanice, dok su ih policajci gledali s visokog zida koji okružuje taj objekat.

Za sada nije poznato koliko je demonstranata bilo na železničkoj stanici kada je policija bacila suzavac unutar zgrade, što se ne dešava često.

Jedan policajac prebačen je u bolnicu zbog opekotina na nogama zadobijenih od molotovljevog koktela koji je bacio demonstrant.

Protesti u Hongkongu traju devet nedelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Građani Hongkonga protestuju od početka juna zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Na protestnim skupovima održanim ranije danas, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Vratite nam Hongkong" i "Povucite zli zakon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: