Da li je na vidiku svađa Amerike i Francuske zbog Irana?

„Francuskoj nije potrebno odobrenje kako bi izrazila svoje mišljenje“, izjavio je šef diplomtije Francuske Žan Iv le Drijan odgovarajući Donaldu Trampu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Alexis84
Ilustracija: Depositphotos/Alexis84

„Povodom Irana Francuska izražava svoje suvereno mišljenje. Ona želi mir i bezbednost u regionu i smanjenje napetosti i nije joj potrebno ničije odobrenje za to“, navodi se u izjavi Le Drijana, koju je objavila pres-služba francuskog Ministarstva inostranih poslova.

Šef resora je naglasio da Pariz nastavlja da poštuje Bečki sporazum iz 2015. godine „kao što to rade drugi učesnici sporazuma, osim SAD, i insistiraju na tome da se Iran vrati realizaciji svojih obaveza“.

Ministar je naglasio da je za nastavak dijaloga, u uslovima zaoštravanja napetosti – potrebna politička inicijativa.

„To je upravo ono što radi predsednik Makron, u potpuno transparentnom maniru sa našim partnerima, pre svega sa evropskim državama, potpisnicima sporazuma. Prirodno – on informiše američke vlasti. Potrebno je ujediniti napore da se ta konfliktna situacija ne bi pretvorila u opasnu konfrontaciju“, zaključio je Le Drijan.

Juče je Tramp izjavio da SAD u dijalogu sa Iranom mogu bez posrednika koji šalju Islamskoj državi „protivrečne signale“, kao na primer predsednik Francuske Emanuel Makron. On je naglasio da niko nije ovlašćen da predstavlja SAD u dijalogu sa Iranom.

Kako su ranije saopštili u Teheranu – na kraju telefonskog razgovora Hasana Rohanija sa Makronom, francuski lider je naglasio važnost postizanja takvog rezultata u situaciji oko nuklearnog sporazuma, koji bi bio prihvatljiv za sve države i koji bi osigurao interese Irana.

strana 1 od 518 idi na stranu