Kirgistan: Uhapšene pristalice Atambajeva, potraga za organizatorima

Kirgistanska policija uhapsila je više od 40 pristalica bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva tokom nereda u glavnom gradu te zemlje Biškeku.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.08.2019.

09:54

Kirgistan: Uhapšene pristalice Atambajeva, potraga za organizatorima
Foto: Tanjug/AP/Vladimir Voronin

Neredi su zaustavljeni nekoliko sati posle Atambajevog hapšenja, a policija radi na identifikovanju organizatora protesta, prenosi Tas.

Oko 1.000 Atambajevih pristalica okupilo se sinoć na glavnom gradskom trgu, zahtevajući ostavku aktuelnog predsednika Soronbaja Ženbekova.

Pola sata kasnije policija je uspela da ih rastera, povremeno koristeći i šok-bombe.

Prema poslednjim podacima, 98 ljudi zatražilo je medicinsku pomoć.

Atambajev, koji je optužen za korupciju, juče se predao vlastima, nakon specijalne operacije hapšenja, koja je trajala 24 sata.

Kirgistanske specijalne jedinice su u sredu pokrenule operaciju kako bi ga uhapsile, međutim, njegove pristalice pružile su otpor prilikom čega je jedan pripadnih specijalnih snaga ubijen, a 52 osobe su povređene, među kojima i novinari.

Kirgistanske bezbednosne snage pokrenule su juče novu operaciju hapšenja, a Atambajeve pristalice su se ponovo okupile.

Predsednik Ženbekov juče je rekao da je Atambajev, koji je optužen za korupciju, prekršio ustav te zemlje pružanjem oružanog otpora policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: