"Molimo vas da nam oprostite Neočekivani Hongkong"

Demonstranti u Hongkongu ušli su u zonu dolazaka na aerodromu, gde posetiocima dele flajere i ističu transparente na desetak jezika.

Izvor: B92

Petak, 09.08.2019.

09:27

Foto: EPA-EFE/Ritchie B. Tongo

Oni ovo rade oči protesta planiranih za vikend širom grada, kako bi turiste upoznali sa situacijom u tom gradu i svojim zahtevima. "Molimo vas da nam oprostite Neočekivani Hongkong", piše na flajerima. "Došli ste u slomljen, razrušen grad, a ne u onaj koji ste zamišljali. Ipak, mi se borimo za ovaj Hongkong", jedna je od poruka.

Nekoliko stotina uglavnom mladih ljudi u crnim majcama delilo je letke sa crtežima koji opisuju dvomesečne proteste - demonstracije koje su dovele do najveće krize u tom gradu od kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine, prenosi Rojters.

Rukovodstvo aerodroma u Hongkongu saopštilo je ranije danas da će samo putnicima koji odlaze i koji imaju pasoše biti dozvoljeno da uđu na terminal, nakon što su demonstranti najavili trodnevni protest, kako bi ukazali na situaciju turistima koji dolaze u taj grad.

Hongkong je danas pokušao da uveri posetioce da je grad koji je 1997. godine vraćen pod kinesku vlast bezbedan, nakon što je nekoliko zemalja izdalo upozorenje o bezbedosti u vezi sa protestima.

Neimenovani potrparol vlade naveo je u imejlu da su nedavne blokade puteva i sukobi policije i demonstranata bili neugodni, ali da su se dešavali na ograničenim područjima. U saopštenju se dodaje da vlada i turističke organizacije rade na tome da maksimalno manje smetnje i da su spremni da pomognu posetiocima Hongkonga u svako doba.

Zvaničnici u Hongkongu potvrdili su da je komandant policije koji je nadgledao prodemokratske proteste u Hongkongu 2014. godine ponovo pozvan da pomogne u rešavanju trenutne situacije u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Rojters.

Bivši zamenik komesara policije Alan Lau Jip pozvan je da pomogne u postupanju prilikom masovnih javnih događaja, uključujući obeležavanje 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra, navela je vlada u saopštenju.

U Hongkongu već dva meseca traju masovni ulični protesti, prvobitno protiv zakona o ekstradiciji, a zatim protiv policijskog nasilja. Poslednjih dana demonstranti zahtevaju veća demokratska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: