Pregovori oko Kašmira: Ministar spoljnih poslova Pakistana otišao u Indiju

Islamabad -- Ministar spojnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši je otputovao u Kinu u nastojanjima da izvrši pritisak na Indiju da promeni odluku o regionu Kašmir.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Saood
Ilustracija: EPA-EFE/Saood

Mahmud Kureši će u petak imati susrete sa kineskim zvaničnicima, prenosi AP. On će pokušati da ubedi Indiju da promeni odluku o ukidanju specijalnog statusa spornog regiona Kašmira.

Kureši je rekao da će izvestiti pakistanske "potvrđene prijatelje" o situaciji nastaloj posle odluke Nju Delhija da oduzme Kašmiru status savezne države i svede ga na teritoriju, čime mu je snizio i nadležnosti garantovane indijskim ustavom.

Islamabad je najavio i da razmatra da se obrati i Međunarodnom sudu pravde povodom tog indijskog poteza.

U Šrinagaru, glavnom gradu indijskog dela Kašmira, uveden je policijski čas posle odluke Nju Delhija o ukidanju specijalnog statusa za ovaj region. Svi putevi su zatvoreni, a presečene su i sve komunikacije, isključen internet. Stanovništvo je primorano da ne izlazi iz svojih domova dok hiljade indijskih vojnika patroliraju ulicama, prenosi AP.

Kako navodi agencija, strahuje se od eskalacije besa građana i izazivanja novih sukoba u ovom regionu, koji decenijama izaziva spor između Indije i Pakistana. Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, je himalajski region u graničnom pojasu tri nuklearne sile - Indije, Pakistana i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu