Vučić: Ne vidim problem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom dodele pasoša bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, da ne vidi u tome problem.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.08.2019.

11:26

Vučić: Ne vidim problem
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

On je dodao da se zalaže za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

"Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da pasoš nije neka svetinja:

"Dovedite ljude u našu zemlju, bolje da dovodimo ljude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili", rekao je Vučić.

Istakao je da ne može da govori o svim konkretim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

"Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih", rekao je Vučić.

Vlada Srbije je na sednici 27. juna ove godine donela rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije bivše premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije.

"Ne mešamo se u stvari BiH"

Vučić je izjavio da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Harcegovine - odluke organa i političkih stranaka u toj zemlji.

Vučić je to rekao na pitanje novinara da li, posle dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Saveta ministara BiH, ta država "lagano klizi ka NATO-u".

Predsednik je istakao da može da govori samo o Srbiji, koja će, ističe, ostati vojno neutralna, i neće ići ni u NATO, niti u bilo koji drugi savez.

"Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi, Srbi mislimo, to je već neko drugo pitanje", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna i da zato i brine o svojoj bezbednosti i unapređuje svoju vojsku, jer želi da bude slobodna, da ne zavisi od bilo koga i da sama čuva svoje nebo, zemlju i reke.

"Dovoljno je bilo da pogledate paradu u Nišu, i onu u Kninu, da vidite kako je za pet - šest godina Srbija napredovala, dramatično", primetio je Vučić.

Na isto pitanje, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u BiH, rekao je da je to "interesantno pitanje", ali da kao ambasador Rusije u Srbiji ne može da komentariše dešavanja u drugoj zemlji.

On je rekao da Rusija poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, za koji kaže da u najvećoj meri doprinosi stabilnosti, razvoju i saradnji u regionu.

Kako je primetio, ako je Srbija neutralna, ima dodatne mogućnosti da se usredsredi na ekonomiju i realizaciju projekata koji doprinose boljitku cele zemlje.

"To je važno. Razumem da ovo nije direktni odgovor na pitanje, ali ja želim da izrazim zahvalnost i potvrdim ono što je predsednik rekao - Srbija je pouzdan, stabilan partner i Rusija je stabilan, kredibilan partner. Mi smo najbolji partneri u svim sferama i naša zajednička istrajnost da damo doprinos stabilnosti na Balkanu", rekao je Bocan-Harčenko.

O opoziciji

Nije problem da se ispuni ono što traži opozicija, i po pitanju biračkih spiskova i po pitanju finansiranja partija, ali je problem opozicije to što lažima i izmišljenim pričama ne mogu da pobede rad, marljivost i sposobnost, niti mogu da se nose s činjenicom da aktuelna vlast ima rezultate, poput vijadukta u Ccortanovcima, kakav oni nisu umeli ni da nacrtaju, a kamoli da izgrade, ocenjuje predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika DS Zorana Lutovca da je vlast, "samim tim što su pristali da učestvuju u dijalogu, priznali da izborni uslovi nisu dobri", Vučić je rekao da je to "najbolji pokazatelj licemerja sa kojim se suočavamo":

"Da nismo prihvatili dijalog, opozicija bi rekla da vlast ne želi dijalog i pozvala bi na demonstracije, ali pošto smo prihvatili razgovor, onda kažu da to znači da smo priznali da su loši izborni uslovi, što je licemerno", konstatovao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da Dragan Đilas nije došao na današnju, drugu rundu razgovora, Vučić je rekao da Đilas nije tu, "zato što se kupa", što je, kaže, u redu, ali nije u redu da izmišlja druge razloge, već treba otvoreno da kaže građanima.

"Svi su znali pravila okupljanja i razgovora i pristali su. Došli su na prvi razgovor i čim ih napadne grupa ekstremista sa društvenih mreža, oni se tresu od straha. To je neki zatvoreni svet. Oni su umislili da ti ljudi o nečemu odlučuju i da su mnogo važni, mene baš birga šta ti ekstemisti pričaju", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je i sam uvek podržavao dijalog i da je govorio da on lično nije za razgovor sa opozicijom, jer nema ni ustavna ovlascehnja, a ni želju da razgovara sa njima, ali da će uvek da sluša građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: