Izraelski vojnici upali u palestinsko selo u potrazi za ubicom vojnika

Izraelski vojnici upali su u jedno palestinsko selo, a vojska Izraela je najavila da šalje pojačanje na Zapadnu obalu.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 08.08.2019.

15:50

Izraelski vojnici upali u palestinsko selo u potrazi za ubicom vojnika
Foto: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Kolona izraelskih džipova ušla je u palestinsko selo Beit Fadžar, oko kilometar i po od mesta u kome je pronađeno telo 19-godišnjeg vojnika s ubodnim ranama. Vojnici su blokirali put i pretraživali kuće.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je ubistvo, označivši ga terorističkim napadom i obećao da će ubice biti izvedene pred lice pravde.

"Izrael će stići do onih koji teže da nas povrede, ojačaćemo svoje korene u našoj domovini", rekao je Netanjahu na otvaranju novih domova za jevrejske naseljenike u naselju Biet El severno od Jerusalima.

Ubistvo izraelskog vojnika preti da pojača napetost između Izraelaca i Palestinaca pred parlamentarne izbore u Izraelu 17. septembra.

Reagujući na incident, Netanjahuovi saveznici, nacionalisti, pozivali su na dalje širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i na oštar odgovor.

Ubijeni vojnik je identifikovan Kao Dvir Sorek iz jevrejskog naselja Ofra, severno od Jerusalima.

On je pohađao vojnu pripremnu školu za religiozne Jevreje u bloku jevrejskih naselja Guš Ecion južno od Jerusalima.

Njegovo telo nađeno je rano jutros pored puta blizu škole, a vojska je saopštila da on nije bio naoružan niti u uniformi.

Odgovornost za ubistvo za sada niko nije preuzeo, a palestinski ekstremistički Islamski džihad označio ga je "herojskim i smelim".

Izrael je u Šestodnevom ratu 1967. godine osvojio Zapadnu obalu, zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze. Palestinci na tim teritorijama nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali preprekom za rešenje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

Izrael smatra tu teritoriju spornom i kaže da sudbinu naselja valja rešiti pregovorima koji se već godinama ne vode.

Telo vojnika nađeno je u istom području kao i tela trojice izraelskih tinejdžera koje su palestinski ekstremisti ubili u leto 2014. godine. Taj incident je doveo do 50-dnevnog rata Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, u julu i avgustu 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: