Toplotni udar na Balkanu, alarmi na snazi: U Srbiji 38, u Grčkoj i CG 40 stepeni

RHMZ ponovo upozorava na visoke temperature na području Srbije do 14. avgusta. U Grčkoj temperature još više.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2019.

07:24

Toplotni udar na Balkanu, alarmi na snazi: U Srbiji 38, u Grčkoj i CG 40 stepeni
Ilustracija: Depositphotos/d.travnikov

Kako se navodi u upozorenju RHMZ-a, do sredine sledeće sedmice biće vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 38 °C, samo će danas (08.08) i sutra (09.08.) na severu i zapadu zemlje uz više oblačnosti biti malo prijatnije.

Danas krajem dana i tokom noći u severnim i zapadnim krajevima, uz nešto vise oblačnosti, ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, tokom dana u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura od 15 do 24 stepena, najviša dnevna od 32 stepena na severu do 37 stepeni na jugoistoku.

I u Beogradu danas sunčano i veoma toplo. Krajem dana i tokom noći, uz nešto više oblačnosti, u nekim delovima grada kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, tokom dana u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura 24, najviša dnevna 34 stepena.

U narednim danima sunčano i veoma toplo, samo će još u petak na severu i zapadu zemlje, uz više oblačnosti, biti malo prijatnije kada je ujutru moguća
kratkotrajna kiša, a posle podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom u brdsko-planinskim predelima.

Zbog prognozirane visoke temperature u skoroj celoj Srbiji na snazi je narandasti meteoalarm, a RHMZ upozorava i na vrlo visok nivo UV indeksa.

U Grčkoj se narednih dana očekuju veoma visoke temperature koje će dostići 40 stepeni Celzijusa.

Od danas se, prema prognozama, očekuje porast temperature u zapadnim, centralnim i severnim delovima Grčke, a živa u termometru će u pojedinim mestima dostići i 38 stepeni Celzijusa.

Petak će, kako se očekuje, biti najtopliji, sa temperaturom do 40 stepeni Celzijusa.

Za vikend se prognoziraju za dva do četiri stepena niže temperature zbog snažnog severca koji će u nedelju dostići osam stepeni na Boforovoj skali, prenosi grčka agencija ANA.

I u prvim danima sledeće nedelje, u zapadnim, centralnim i severnim delovima Grčke biće izuzetno toplo. Narednih dana temperatura vazduha u Podgorici, prvi put ovog leta, mogla bi da dostigne 40 stepeni.

Stručnjaci za klimu navode da Evropa treba da se privikne na sve češće toplotne talase, a novi nas očekuje već ovog vikenda, prenosi RTCG.

Balkan i čitava Jugoistočna Evropa od petka do utorka će biti pod uticajem tropskog vazduha, kaže meteorolog Dragan Burić i podseća da u dosadašnjem delu leta temperatura u Podgorici nije prelazila 39 stepeni.

Najtoplije će biti za vikend i početkom naredne sedmice, kada se očekuju ekstremne vrućine.

"Kod nas u najtoplijim mestima, dnevna temperatura biće između 38 i 40 stepeni. Od srede se očekuje postepeno pad temperature. Inače, u Podgorici je upravo u avgustu, i to u poslednjoj dekadi, 24. avgusta 2007, izmerena najviša temperatura do sada, 44,8 stepeni", podseća Burić za Portal RTCG.

Napominje i da je 2017. godine u glavnom gradu Crne Gore bilo 11 uzastopnih dana sa temperaturom višom od 40 stepeni.

Savet građanima je da se u najtoplijem delu dana ne izlažu sunčevim zracima, da se pridržavaju preporuka lekara i uzimaju dovoljne količine tečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: