Od danas počinje najtopliji deo leta - tropski talas će pogoditi celu Srbiju

U Srbiji će danas i narednih dana biti vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 stepena do 38 stepeni.

Izvor: RTS

Sreda, 07.08.2019.

12:02

Od danas počinje najtopliji deo leta - tropski talas će pogoditi celu Srbiju
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Samo će u četvrtak i petak na severu i zapadu zemlje uz više oblačnosti biti malo prijatnije. Prema rečima meteorologa, pred nama je najtopliji deo leta.

Vetar će biti slab do umeren južni i jugozapadni. Danas će jutarnja temperatura u Srbiji biti od 13 do 22 stepena, dok će najviša dnevna biti od 33 do 36 stepeni, saopštio je RHMZ.

I u Beogradu sunčano i veoma toplo, a najviša dnevna oko 35 stepeni.

Kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u četvrtak krajem dana, tokom noći i u petak ujutru ponegde na severu i zapadu Srbije, a u petak posle podne mogući su samo u brdsko-planinskim predelima.

Meteorolog Nedeljko Todorović je rekao za RTS da je pred nama najtopliji deo leta. Dodaje da bi u poslednjim danima pred osveženje koje dolazi 14. ili 15. avgusta temperatura u nekim mestima mogla da dostigne i 38 stepeni, pre svega na jugu Srbije. Todorović navodi i da je slab dašak vetra i da zbog toga neće biti ublažena sparina.

Kada je o izgledima vremena do kraja avgusta reč, Todorović je rekao da se očekuje da će u periodu od 14. do 20. avgusta temperature biti između 28 stepeni i 32 stepena, uz ređu pojavu pljuskova. Nakon 20. avgusta opet se očekuje blagi porast temperature.
Printscreen/RHMZ
Prema rečima meteorologa RHMZ-a Slobodana Sovilja, u avgustu se u našoj zemlji očekuje više od 15 tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni.

Sovilj je za Tanjug rekao da će od utorka do nedelje temperature biti u porastu, ali da je u noći između četvrtka i petka moguće prolazno kratkotrajno naoblačenje koje će ponegde usloviti prolazne pljuskove sa grmljavinom.

"Tako da će u petak i subotu biti malo niža temperatura sa maksimalnim vrednostima između 33 i 34 stepena. U nedelju i početkom sledeće sedmice biće ponovo veoma toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom koja će prelaziti 35 stepeni", naveo je Sovilj.

Kako je objasnio, veoma topao vazduh stiže sa severa Afrike preko Sredozemlja do Balkanskog poluostrva i Srbije, što uslovljava nagli porast temperature.

Za avgust se prognozira da će prosečna temperatura vazduha biti za dva stepena viša od proseka što, dodaje Sovilj, znači da se očekuje više tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni celzijusa.

"Procene su da će biti između 15 i 20 takvih dana na teritoriji Srbije uz prosečnu količinu padavina. Međutim, u prvih četiri dana avgusta pala je značajna količina kiše, samo na području Beograda više od 50 litara po kvadratnom metru za 24 sata, tako da u narednih 10 do 15 dana neće biti većih padavina", kaže Sovilj.

Krajem avgusta se ponovo mogu očekivati povremena kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Nakon 20. avgusta opet se očekuje blagi porast temperature.

Zbog visokih temperatura u Beogradu će biti postavljene cisterne sa vodom na najprometnijim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: