UN: Pjongjang ukrao dve milijarde dolara za razvoj oružja za masovno uništenje

S. Koreja je zaradila oko dve milijarde dolara za programe razvoja "oružja za masovno uništenje kradući od finansijskih institucija i razmenjujući kriptovalute"

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2019.

21:04

UN: Pjongjang ukrao dve milijarde dolara za razvoj oružja za masovno uništenje
Ilustracija: Deposit photos/belchonock

To je učinila "rasprostanjenim i sve naprednijim sajbernapadima", navodi se u poverljivom izveštaju UN u koji je Rojters imao uvid.

Pjongjang je, takođe, nastavio da unapređuje svoje nuklearne i raketne programe, ne sprovodeći pritom nuklearne testove ili lansiranja ICBM (Intekontinentalni balistički projektili), navodi se u izveštaju koji su Komitetu za sankcije Severnoj Koreji Saveta bezbednosti UN dostavili "nezavisni eksperti" nakon šestomesečne misije nadgledanja, navodi Rojters.

Misija Severne Koreje pri UN nije želela da komentariše izveštaj koji je komitetu za sankcije SB UN dostavljen prošle sedmice, dodaje britanska agencija.

U izveštaju sa dodaje i da je Pjongjang "koristio sajberprostor kako bi prao ukradeni novac".

Rojters podseća da je SB UN 2006. godine uveo sankcije Severnoj Koreji kako bi joj otežao da pribavlja sredstva za razvoj nuklearnog i balističkog raketnog naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: