Putin: Nadgledamo korake SAD, započećemo razvoj sličnih raketa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne može biti zadovoljna američkim deklaracijama o "miroljubivim namerama" posle izlaska iz INF-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2019.

16:02

Putin: Nadgledamo korake SAD, započećemo razvoj sličnih raketa
EPA-EFE/Michael Klimentyev Sputnik

"Rusija neće odbiti svoje obaveze prema održavanju globalne strateške stabilnosti, ali ne može zanemariti i sigurnosnu situaciju koja proizlazi iz povlačenja SAD-a iz INF ugovora", izjavio je Putin, prenosi Sputnjik.

Rusija, rekao je Putin, ne može biti zadovoljna izjavama o „mirnim namerama“ od SAD i njihovih saveznika. Istovremeno je napomenuo da se Rusija neće odreći svojih jednostranih obaveza.

Posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, posvećenog povlačenju Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa Putin je rekao da će "potezi Moskve biti isključivo recipročni" po pitanju "razvoja, proizvodnje i razmeštanja" raketa koje su bile zabranjene tim sporazumom iz 1987. godine, navodi Asošiejted pres.

Putin je naložio ruskom ministarstvu odbrane, ministarstvu spoljnih poslova i obaveštajnoj službi SVR da "pažljivo nadgledaju korake koje SAD preduzimaju u cilju razvoja, proizvodnje i razmeštanja raketa kratkog i srednjeg dometa", navodi TAS.

Dodao je da će Rusija biti primorana da počne s razvojem raketa kratkog i srednjeg dometa ako bude sigurna da su SAD pokrenule proizvodnju takvog oružja. "U slučaju da postoji pouzdana informacija da su SAD završile razvoj i počele proizvodnju tih sistema, Rusija će biti primorana da započne razvoj sličnih raketa", kazao je ruski predsednik.

On je rekao da je povlačenje SAD iz Sporazuma INF ozbiljno zakomplikovalo situaciju u svetu i upozorio da bi moglo da dovede do nekontrolisane trke u naoružanju.

INF sporazum između SAD i tadašnjeg SSSR-a potpisan je 1987. godine, a nakon što je Amerika rešila da se povuče, isto je uradila i Rusija te je sporazum prestao da važi 2. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: