Zarif odbio sastanak sa Trampom

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif izjavio je da su SAD izolovane u svetu i da nisu uspele da naprave koaliciju sa saveznicima u Persijskom zalivu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.08.2019.

11:26

Zarif odbio sastanak sa Trampom
EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

"SAD su same u svetu, ne mogu da stvore koaliciju u Zalivu", rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. On je potvrdio da je odbio poziv na sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući, uprkos, kako tvrdi, pretnjama sankcijama protiv njega.

Časopis "Njujorker" preneo je u petak da je američki senator Rend Pol uz Trampovo odobrenje, posredovao kod Zarifa kome je preneo poziv da dođe u Belu kuću.

"U Njujorku mi je rečeno da ću biti za dve nedelje meta sankcija ako ne prihvatim tu ponudu, koju srećom nisam prihvatio", rekao je Zarif.

Nedavne sankcije SAD protiv njega Zarif je okarakterisao kao "neuspeh" diplomatije.

"Uvođenje sankcija ministru spoljnih poslova znači neuspeh bilo kakvih napora u pregovorima. To takođe znači da se strana koja uvodi te mere protivi razgovoru", rekao je Zarif, prenosi AP.

Takođe je najavio da će Iran napustiti nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015. godine, ako one ne zaštite interese Teherana.

On je pozvao Evropljane da ubrzaju svoje napore da zaštite iransku ekonomiju od američkih sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: