Ko je Tima Kadriraj?

Aktuelna kosovska poslanica Tima Kadrijaj, koja je potvrdila da su je zvali iz Haga, bliska je prijateljica i saradnica Ramuša Haradinaja, piše Blic.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.08.2019.

07:50

Ko je Tima Kadriraj?
Kael Alford/Stringer/Getty images

Nju su pozvali iz Haga kako bi joj uručili poziv na saslušanje u Specijalnom sudu i tužilaštvu za zločine pripadnika tzv. OVK. Pred sudom treba da se pojavi u septembru,

"Blic" prenosi da ona nije želela da da odgovor na to da li će podneti ostavku na svoje poslaničko mesto, kao što je to učinio predsednik njene stranke Haradinaj na funkciju premijera.

Kadrijajeva, takođe nekadašnja pripadnica OVK, tada je bila zadužena za teritoriju Metohije, gde je radila kao lekar, piše "Blic", koji navodi da su ona i Haradinaj prijatelji iz rane mladosti.

Zbog njene struke, pojedini mediji preneli su da je Kadrijajeva osumnjičena da je radila u "Žutoj kući", gde su, kako navodi "Blic", članovi OVK na najmonstruoznije načine vadili organe otetim ljudima sa KiM.

Ona je po struci ginekolog, a na fotografijama koje je "Blic" objavio može se videti kako pozira u uniformi OVK sa ranjenicima.

Nakon 1999. ona je postala direktorka KCPM Dečane, da bi ubrzo potom postala zamenica glavnog inspektora pri ministarstvu zdravlja, a onda i potpredsednica Komisije za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

U poslednjih 20 godina ona je bila i član komisije za poljoprivredu, a "Blic" piše da ju je podrška Haradinaju zatim dovela do Komisije za evropske integracije i Komisije za stabilizaciju i pridruživanje.

Poziv iz Suda u Hagu dočekala je kao prva zamenica predsednika Komisije za spoljne poslove, dijaspore i strateških investicija, ali i kao članica Komisija za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Hoće li na toj poziciji ostati i do odlaska na saslušanje u Hag biće poznato u narednom periodu, kao i za koje je sve zločine osumnjičena, piše "Blic".

Iako se još ne zna u kom statusu je pozvana, kao svedok ili osumnjičena, Kadrirajeva za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, kaže da nije odlučila da li će se na saslušanju braniti ćutanjem ili će odgovarati na pitanja Suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: