Srpska tuga, hrvatska proslava

I 24 godine od akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba nakon Drugog svetskog rata, Hrvatska obeležava nizom manifestcija kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.08.2019.

13:13

Srpska tuga, hrvatska proslava
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

U Srbiji se taj dan obeležava kao dan tuge zbog 250.000 prognanih i više od 1.800 ubijenih ili nestalih.

Ovaj egzodus Srba je, prema tumačenju analitičra, jedan od mnogih koje su počinili pripadnici hrvatke vojske nad nedužnim Srbima, koji je ostao nekažnjen od međuarodne zajednice.

To je, pokazala se kasnije, tumače oni, doprinelo veličanju ustaštva u Hrvatskoj i stvaranje posleratne klime za razvoj fašističke ideologije.

Obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti je počelo polaganjem venaca predstavnika hrvatske vlade, veterana i Grada Zagreba na Gradskom groblju Mirogoj.

Venci su položeni kod Centralnog krsta u Aleiji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob prvog pređednika Hrvatske Franje Tuđmana i na zajedničkuj grobnicu neidentifikkovanih žrtava prošlog rata.

Izaslanik predsednika vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom prilikom rekao da je hrvatski narod ponosan na svoju istoriju.

Savetnik predsednice Hrvatske, Vladimir Lončarevih je rekao da dan Oluje poseban, jer je u njemu, kako je kazao, "sabrana sva vekovna borba za hrvatsku nezavisnost".

"Međutim, sećajući se ovoga dana moramo se okrenuti ka budućnosti da bismo svojom zemljom bili još ponosniji nego smo bili u danima Domovinskog rata", rekao je Lončarević.

U Sinju će danas povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti biti održana i tradicionalna Sinjska alka, manifestcija koja će se i ove godine pretvoriti u prvorazredni politički događaj.

Iz Viteškog alkarskog društva, naime, potvrđen je dolazak celog državnog vrha Hrvatske, predsednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, mnogobrojne ministre, veliki broj ambasador, crkveni i vojni predstavnici.

Prema pisanju hrvatskih medija, danas će se prvi put na istom mestu sastati tri glavna predsednička kandidata: aktualna predsednica Kolinda Grabar Kitarović i njen, po mnogima, najveći protivnici pevač i uzičar Miroslav Škoro i bivši premijer i lider najuticajnije aktuelne opozicione SDP, Zoran Milanović.

Na Trg u Sinju već je viđen gradonačcelnik Vukovara Ivan Penava, koji odbija da prihvati odluku Ustavnog suda Hrvatske o upotrebi srpskog jezika i pisma u tom gradu.

Nakon Alke, u obližnjem Trillju koncert će održati predsednički kandidat Miroslav Škoro, a na splitskoj Rivi Marko Perković Tompson, pevač poznat po veličanju ustaštva na svojim koncertima, zbog čega su njegovi nastupi zabranjivani u mnogim mestima bivše Jugoslavije i Evrope.

Večernji list piše da se spekulisalo da će Tompsonovom koncertu prisustvovati predsednica Grabar Kitarović, koja je, inače, njegov veliki fan i, prema sopstvenim rečima često peva njegove pesme.

Ipak to se, navodi list, neće dogoditi jer će se u to vreme održati prijem u Kninu, gde će sutra biti održana centralna svečanost povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Kako je ranije najavila, predsednica Grabar Kitarović bi sutra u Kninu trebalo zvanično da objavi i svoju kandidaturu za drugi predsednički mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: