"Ne brini, Morina, nećeš biti isporučen"

Vicepremijer Severne Makedonije Bujar Osmani ocenio je večeras da "nema teoretskih šansi" da bivši priadnik OVK Tomor Morina bude isporučen Srbiji.

Izvor: Beta

Subota, 03.08.2019.

22:15

Ilustracija: EPA/GEORGI LICOVSKI

Osmani je naglasio i da očekuje da takva odluka bude doneta već u ponedeljak.

Osmani, koji je funkcioner albanske partije DUI, za kablovsku Televiziju 21 rekao je da će poštovati odluku suda koji mu nije dozvolio da poseti Morinu u ekstradicionom pritvoru u Skoplju, ali da je našao način da mu da do znanja da čini sve da ne bude izručen Srbiji.

"Našao sam način da pošaljem poruku gospodinu Morini da smo aktivirali sve unutrašnje mehanizme da razjasnimo situaciju i da se što pre donese pozitivna odluka, kao i da se garantuje da nema teoretskih šansi da bude ekstradiran u Srbiju", rekao je Osmani.

Tomoru Morini je vicepremijer Severne Makedonije poručio i da je "angažovan kako bi bio oslobođen iz pritvora dok se ne završi postupak u Ministarstvu pravde Severne Makedonije i dok ne bude doneta oduka da neće biti isporučen".

Krivični sud u Skoplju odbio je zahtev Osmanija da poseti Morinu, koji se od četvtka nalazi u ekstradicionom pritvoru u zatvoru "Skoplje".

Očekuje se da sud u ponedeljak razmata zahtev za ekstradiciju Morine, kojeg je makedonska polcija uhapsila prošle srede na graničnom prelazu "Blace" sa Kosovom po poternici Interpola.

Ta poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije, koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Sud nije odobrio vicepremijeru S. Makedonije da poseti Morinu u pritvoru

Krivični sud u Skoplju nije odobrio vicepremijeru Severne Makedonije Bujaru Osmaniju da poseti bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru, objavila je danas kablovska Televizija 21 (tv21.tv/mk).

U odgovoru Osmaniju i zameniku minstra policije Agimu Nuhijuu, koji su 30. jula podneli zahtev da posete Morinu, koji je u zatvoru "Skoplje", navodi se da funcije na kojima se nalaze ne dozvoljavaju da posećuju pritvorenike.

"Izveštavamo vas da saglasno odredbama člana 178 Zakona za krivični postupak osobe koje vrše funciju zamenika predsednika Vlade Republike Severne Makedonije i zamenika ministra unutrašnjih poslova nisu osobe koje mogu da posete pritvorenika", navodi se u dopisu koji je Sud poslao Vladi Makedonije.

Krivični sud u Skoplju je 25. jula odredio ekstradicioni pritvor Tomoru Morini, kojeg je makedonska policija dan pre uhapsila na graničnom prelazu "Blace" sa Kosovom na osnovu poternice koju je Interpol raspisao na zahtev Srbije.

Srpske vlasti Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: