Fon der Lajen: EU potreban novi sporazum o migraciji

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je tokom posete Italiji da je Evropskoj uniji potreban novi dogovor o migraciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Patrick Seeger
Foto: EPA-EFE/Patrick Seeger

"Želim da predložim novi sporazum za migraciju i azil, jer mislim da treba da imamo novi i svež pogled na migraciju. Znam da migracija neće nestati, to se dešava u globalizovanom svetu. Ono što nam je potrebno su procedure koje su istovremeno efikasne i humane", naglasila je Lajen posle razgovora sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

Rim već dugo vremena traži reviziju takozvanih Dablinskih regulativa o azilu, kojima je predviđeno da prva zemlja dolaska mora da obradi zahteve azilanata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Italija želi da druge članice EU preuzmu isti udeo u dolascima i obradi zahteva azilanata kako bi se teret rasporedio na sve.

Lajen, koja dužnost predsednika Evropske komisije preuzima u novembru, priznaje da su Italija, Španija i Grčka "geografski izložene" i da EU mora da pokaže veću solidarnost.

Prema njenim rečima, potrebno je prilagoditi Dablinske regulative za efikasnije rešavanje priliva migranata.

Italijanska Vlada zatvorila je luke za humanitarne brodove koji spasavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u italijanske teritorijalne vode zbog čega ljudi dug period ostaju blokirani na moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu