"Kim možda krši rezoluciju UN, ali je moj prijatelj i ne želi da me razočara"

Predsednik SAD Donald Tramp umanjio je značaj severnokorejskih raketnih proba i hvalio lidera te zemlje Kim Džong Una.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

20:51

EPA-EFE/KCNa

Kima je hvalio kao prijatelja koji ima veliku viziju za svoju zemlju.

Uprkos raširenoj sumnji da će Kim odustati od svog programa nuklearnog naoružanja, Tramp laskanjem pokušava da vrati severnokorejskog lidera za pregovarački sto i nudi mu pomoć za dostizanje bolje ekonomske budućnosti Severne Koreje.

Tramp je danas na Tviteru naveo da nedavne severnokorejske probe raketa kratkog dometa nisu deo obaveza koje su on i Kim preuzeli na sebe na istorijskom samitu u Singapuru juna prošle godine, ali je priznao da bi one mogle da predstavljaju kršenje rezolucije UN.

"Možda postoji kršenje rezolucije UN, ali predsednik Kim ne želi da me razočara i izneveri poverenje. Ima previše toga što Severna Koreja može da dobije, neograničen je njen potencijal kao zemlje, pod vođstvom Kim Džong Una", napisao je Tramp. On je nastavio da hvali Kima u narednim tvitovima, rekavši da severnokorejski lider ima "veliku i divnu viziju za svoju zemlju".

Tramp je dodao da Kim može da ostvari tu viziju jedino ako je on predsednik SAD.

"On (Kim) će uraditi ispravnu stvar jer je previše pametan da ne učini suprotno, i on ne želi da razočara svog prijatelja, predsednika Trampa", naveo je.

Pjongjang je danas izveo nove raketne probe, nedugo pošto su Velika Britanija, Francuska i Nemačka osudile nedavnu balističku aktivnost Severne Koreje kao kršenje sankcija UN i pozvale tu zemlju da se angažuje u "smislenim pregovorima" sa SAD o eliminisanju svog nuklearnog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: