Ruska diplomatija: SAD stvorile nepremostivu krizu, opasnost trka u naoružanju

Ruska diplomatija osudila je "ozbiljnu grešku" Vašingtona zbog istupanja iz Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF).

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

16:33

Ruska diplomatija: SAD stvorile nepremostivu krizu, opasnost trka u naoružanju
EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Povlačenje je osuđeno jer postoji opasnost od trke u naoružanju.

"Vašington je učinio ozbiljnu grešku", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova i dodaje da su SAD stvorile "praktično nepremostivu krizu" oko tog strateškog dogovora iz Hladnog rata.

Rusija i SAD su odvojeno saopštile da više ne važi INF, koji su potpisali 1987. predsednici SAD i Sovjetskog saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u međuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze.

Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma. Potom je 3. jula ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: