Britanija i Poljska okrivile Rusiju za krah INF sporazuma

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab optužio je Rusiju da je odgovorna za izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma te dve zemlje.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

15:15

Britanija i Poljska okrivile Rusiju za krah INF sporazuma
Ilustracija: EPA-EFE/ SERGEI CHIRIKOV

On je naveo da je Velika Britanija u potpunosti podržala odgovor NATO, prenosi Rojters. "Rusija je izazvala krah INF Sporazuma tajno razvijajući i raspoređujući raketnog sistema koji krši ugovor i koji može ciljati evropske prestonice", Rab je napisao na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da ruski "prezir prema međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima ugrožava evropsku bezbednost".

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Rusija snosi punu odgovornost za kolaps Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), nakon što su se Sjedinjene Države formalno povukle iz značajnog pakta iz 1987. godine.

"Ruska nespremnost da se vrati u Sporazum INF nije ostavila Sjedinjenim Državama nikakav izbor", Ministarstvo je objavilo na svom nalogu na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: