NATO odbacuje predlog Rusije

NATO ne želi da krene u novu trku u naoružanju po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa između SAD i Rusije.

Izvor: Beta, Sputnjik

Petak, 02.08.2019.

13:47

NATO odbacuje predlog Rusije
Ilustracija: Depositphotos/Mbangemman

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je odbacio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan, prenosi Sputnjik.

"Ne želimo novu trku u naoružanju, ali ćemo osigurati da naše odvraćanje bude verodostojno po pitanju razmeštanja novog ruskog raketnog sistema sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi evropske gradove za nekoliko minuta", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ocenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na "odmeren i odgovoran" način odgovoriti "na pretnju" Rusije. Prema njegovim rečima, Alijansa i dalje želi konstruktivne odnose sa Rusijom, kad aktivnosti te zemlje to budu dozvolile.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, Alijansa se ranije stavila na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagoveštavajući da ne veruje da će se Vašington toga pridržavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: