Velike reforme: Novi zakon dozvoljava ženama da putuju samostalno, da se razvedu...

Saudijska Arabija objavila je novi zakon po kome žene u toj zemlji sada mogu da putuju u inostranstvo samostalno, bez muške pratnje ili dozvole.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.08.2019.

09:12

Velike reforme: Novi zakon dozvoljava ženama da putuju samostalno, da se razvedu...
Foto: Tanjug/AP

Izdate su i najnovije uredbe koje ženama omogućavaju da registruju brak, da se razvedu i registruju rođenje deteta i izdaju mu zvanična službena dokumenta, a propisano je i da otac ili majka mogu da budu zakonski staratelji dece, prenosi AP.

Nova pravila, koja je odobrio kralj Salman, dozvoljavaju ženama starosti 21 i više godina da putuju u inostranstvo bez prethodne saglasnosti i da same vade dokumenta.

Za sada nije jasno da li će nova pravila odmah stupiti na snagu.

Princ Mohammed bin Salman najavio je velike reforme 2016. godine, a već je ukinuo zabranu ženama da voze automobil i polažu vozački ispit, kao i da posećuju sportske utakmice, pozorišta i bioskope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: