Rohani: Detinjast potez Amerike

Iranski predsednik kritikovao je nove američke sankcije usmerene protiv ministra spoljnih poslova te zemlje i opisao taj potez kao "detinjast".

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.08.2019.

12:18

Rohani: Detinjast potez Amerike
EPA/Roland Schlager

Iranski predsednik je sankcije Trampove administracije usmerene protiv ministra spoljnih poslova te zemlje okarakterisao kao "detinjast" potez i prepreku diplomatiji.

Primedbe Hasana Rohanija stigle su nakon što je Trampova administracija juče objavila da je uvela finansijske sankcije ministru spoljnih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu u sklopu kampanje pritiska na Iran.

"Počeli su da rade detinjaste stvari", rekao je Rohani i dodao da SAD tvrde da žele da pregovaraju, a onda uvedu sankcije ministru spoljnih poslova.

Te nove sankcije postavljene su u jeku u tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Irana. SAD su pojačale svoje vojno prisustvo u Persijskom zalivu, dok je Iran otvoreno počeo da prekoračuje ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti utvrđenih u skladu sa sporazumom iz 2015. godine.

Tramp je povukao SAD iz tog sporazuma prošle godine i uveo sankcije Iranu, koje su sporazumom bile uklonjene u zamenu za međunarodnu kontrolu iranskog nuklearnog programa. Zarif je bio kreator tog nuklearnog sporazuma koji je Iranu pomogao da se oslobodi sankcija.

Američke sankcije međutim ne sprečavaju Zarifa da putuje u Njujork radi zvaničnog posla Ujedinjenih nacija, u skladu sa američkim međunarodnim obavezama. "To nema nikakvog efekta na mene ili moju porodicu, jer nemam imovinu niti interese van Irana", objavio je Zarif na društvenoj mreži Tviter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: