OHR "podseća": Entiteti nemaju pravo na otcepljenje

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da, prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.08.2019.

22:00

OHR
Ilustracija: Depositephotos/Tatiana53

Oni moraju poštovati odluke državnih institucija i zakone na državnom nivou, naglašavaju iz Kancelarije.

"U ovom trenutku želimo da podsetimo da su svi organi vlasti u BiH obavezni poštovati Dejtonski sporazum, kao i pravni okvir BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se odcepe od BiH i moraju poštivati odluke institucija BiH, uključujući zakone na državnom nivou i odluke državnih institucija", rečeno je iz OHR-a za regionalnu N1 televiziju.

Kako su naveli, Dejtonski sporazum nalaže da entiteti treba da "pomažu BiH" u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza.

"Potezi i aktivnosti entitetskih vlasti, koji bi za cilj imali suspenziju nadležnosti i odluka bh. institucija na teritoriji RS, bili bi neustavni", istakli su iz OHR-a.

Iz ove međunarodne institucije pozvali su političke lidere u BiH, posebno one koji obavljaju najviše funkcije, da se suzdrže od neodgovorne retorike, produbljivanja podela u zemlji, te rasprava o hipotetičkim situacijama.

"Umesto toga, oni treba da budu na visini zadatka i da se fokusiraju na goruća pitanja, uključujući okončanje procesa uspostavljanja vlasti i omogućavanje, već formiranim telima, da ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze", rečeno je iz OHR-a.

Najavljeno je da će, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko o stanju u BiH, uključujući entitete i kantone, govoriti u svom sledećem izveštaju Savetu bezbednosti UN-a.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je sinoć najavio da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobednici, odnosno njegov SNSD, odlukama Narodne skupštine RS ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH.

Dodik je precizirao da to znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na teritoriji RS, kao i da će poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: