Istraživanje: Većina građana ne veruje u bojkot izbora

Beograd -- Velika većina građana ne veruje u bojkot izbora, rezultati su ankete javnog mnjenja agencije "Faktor plus".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositephotos/depositphotos/kvkirillov
Ilustracija: Depositephotos/depositphotos/kvkirillov

Rezultati su pokazali i da velika većina smatra da će se vlasti i opozicija dogovoriti oko izbornih uslova i da će opozicija izaći na izbore.

Kako prenosi Blic u sutrašnjem izdanju, u istraživanju agencije za jul čak 74 odsto birača ne veruje da će opozicija bojkotovati parlamentarne izbore, 18 odsto smatra da hoće, a osam procenata ne zna.

Na pitanje o mogućnosti dogovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, 36 odsto građana je sigurno da hoće, 32 odsto smatra da će dogovor biti postignut, "ali će biti jako teško", 28 procenata misli da neće, dok četiri odsto ispitanika nije odgovorilo.

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus", kaže za Blic da je ovakav rezultat očekivan, jer je više onih glasača koji podržavaju vlast.

On je ocenio da dogovor odgovara i vlasti i opoziciji i dodaje da "ta bitka neće imati gubitnika", jer će, bez obzira kako se pregovori završe, obe strane "na kraju sebe proglasiti pobednikom".

Na pitanje o razgovorima vlasti i opozicije, 38 odsto građana odgovorilo je da je to pokušaj opozicije da opravda izlazak na izbore, 21 odsto da je reč o želji vlasti da izbori budu potpuno demokratski, a 16 procenata o želji opozicije da obezbedi fer izborne uslove. Njih 12 odsto smatra da je reč o pokušaju vlasti da natera opoziciju na izbore, a 10 odsto da je sve zamajavanje, dok tri odsto nije odgovorilo.

Istraživanje agencije "Faktor plus" rađeno je telefonski od 29. jula do 1. avgusta na uzorku od 1.000 ispitanika u centralnoj Srbiji bez Kosova.

Društvo

strana 1 od 126 idi na stranu