Ziberaj: Da budem jasan, nema šanse da Morina bude izručen Srbiji

Priština -- Jetljir Ziberaj, savetnik šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija, tvrdi da bivši pripadnik tzv. OVK Tomor Morina ne može biti izručen Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Ziberaj je na svom fejsbuk profilu napisao da blisko sarađuje sa vlastima Severne Makedonije na ubrzanju procedure oslobađanja Morine koji je nedavno uhapšen u toj zemlji.

“Da budem jasan: Ne postoji šansa da bivši borac za slobodu Tomor Morina bude izručen Srbiji. Mi blisko sarađujemo s vlastima Severne Makedonije diplomatskim i institucionalnim kanalima kako bi se postupak što pre sproveo i Tomori se vratio svojoj porodici ", napisao je Ziberaj.

Inače, jutros su u Đakovici, rodnom mestu Morine, održani protesti sa zahtevom da on bude odmah pušten iz pritvora u Severnoj Makedoniji.

Protest su organizovala udruženja učesnika poslednjih sukoba na KiM, porodice poginulih pripadnika tzv. OVK I navijačka grupa "Crvene jakne", preneo je makedonski portal Alb, na albanskom jeziku.

Morina je uhapšen po poternici Srbije, a zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom. Morini su makedoske vlasti odredile jednomesečni pritvor zbog mogućnosti bekestva, a njegovo hitno oslobađanje tražili su ambasador tzv. Kosova u Skoplju, Gjergj Dedaj , lider Pokreta Samoopredeljenja, Albin Kurti i zamenik premijera za evropska pitanja u makedonskoj vladi Bujar Osmani .

strana 1 od 118 idi na stranu