Raste broj migranara u Bihaću

Broj migranata koji pokušavaju da dodju na područje Unsko-sanskog kantona u poslednjih nekoliko nedelja ponovo je u porastu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.07.2019.

11:32

Raste broj migranara u Bihaću
Ilustracija: EPA-EFE/ Bienvenido Velasco

Prema policijskim evidencijama dnevno i do 100 stranih državljana stiže na područje Bihaća i Velike Kladuše. Iako policija i dalje sprovodi mere zabrane dolaska migranata, najveći broj njih uspe da dođe peške koristeći alternativne pravce kretanja i zaobilazeći policijske kontrole, prenose "Nezavisne".

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kaže da po dolasku u Bihać najveći broj migranata pokušava da pronađe smeštaj u prihvatnim centrima "Bira" i "Borići", gde su svi raspoloživi kapaciteti popunjeni.

Predstavnik Međunarodne organizacije za migracije Dražen Rožić navodi da ti centri ne primaju nove migrante i da poštuju dogovor s vlastima o tome da njihov broj u centru ne sme da bude veći od 1.500 osoba.

On, međutim, ističe da se IOM ne slaže s tim da se migranti smeštaju na lokalitet Vučjak, gde je formiran prihvatni centar na lokalitetu bivše deponije u izuzetno teškim uslovima. "Mi raspolažemo dovoljnim sredstvima za zbrinjavanje migranata i samo čekamo signal nadležnih institucija o nekoj novoj lokaciji gdje bi oni mogli da se smeste, ukoliko ona bude zadovoljavala potrebne uslove. Nakon sastanka u Briselu, gde se razgovaralo o ovoj temi, ništa konkretno se ne dešava", kazao je Rožić.

Uslovi na Vučjaku, gde trenutno boravi nešto više od 500 stranih državljana, veoma su teški, a nedavne obilne kiše su potpuno potopile kamp i pričinile velike probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: