Na današnji dan, 31. jul

Izvor: Beta

Sreda, 31.07.2019.

00:00

Na današnji dan, 31. jul

1498 - Španski moreplovac Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) je na trećem putovanju u "Novi svet" otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.

1556 - Umro je španski oficir i sveštenik Ignasio de Lojola (Ignacio, Loyola), osnivač katoličkog jezuitskog reda 1534. Sastavio je "ustav" jezuitskog reda i priručnik pod nazivom "Duhovne vežbe za vladavinu nad samim sobom".

1648 - U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, najomiljeniji junak narodne uskočke epike uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića.

1658 - Veliki mogul Aurangzeb proglasio se carem u Indiji.

1789 - Ruske i austrijske trupe, pod komandom grofa Aleksandra Suvorova i vojvode od Koburga (Coburg), pobedile su otomansku vojsku kod Fokšanija u Rumuniji.

1849 - U bici kod Šegešvara poginuo je mađarski pesnik i revolucionar Šandor Petefi (Sandor Petoefi), jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Otac mu je bio Srbin Stevan Petrović, a Šandorovo kršteno ime bilo je Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pesnikom 19. veka. Snažno je uticao na južnoslovenske pesnike, posebno na Đuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja ("Petefijeve pesme", "Apostol", "Vitez Janoš").

1886 - Umro je mađarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List (Franz Liszt), muzičar romantizma, pijanistički virtuoz, koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i uticao na razvoj evropske muzike 19. veka ("Sonata h-mol", simfonije "Faust", "Dante", "Mađarske rapsodije").

1912 - Rođen je američki ekonomista Milton Fridman (Friedman), dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. Stvorio je novu montarnu teoriju i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

1914 - Ubijen je političar i istoričar Žan Žores (Jean Jaures), jedan od osnivača Francuske socijalističke partije (1902) i osnivač i urednik "Imanitea", kasnije lista francuskih komunista.

1919 - U Nemačkoj je donet Vajmarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika. Car Vilhelm II (Wilhelm) abdicirao je novembra 1918, posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu.

1941 - Nemački maršal Herman Gering (Hermann Goering) naredio je šefu policije Rajnhardu Hajdrihu (Reinhard Heydrich) da sačini nacrt plana za istrebljenje evropskih Jevreja ("konačno rešenje").

1944 - Kao pilot izviđačkog aviona savznika u Drugom svetskom ratu nad Sredozemnim morem je poginuo francuski pisac Antoan de Sent Egziperi (Antoine, Saint Exupery), autor "Malog princa", jedne od najčitanijih knjiga u svetu.

1954 - Italijanska ekspedicija koju je predvodio Ardito Desio, prva je osvojila vrh Godvin Ostin, poznat kao K2, na Karakorumu, drugi najviši na svetu (8611 m).

1964 - Američki vasionski brod bez ljudske posade "Rendžer 7" poslao je prve snimke tamne strane Meseca.

1965 - Rođena je škotska književnica Džoan Rouling (Joanne Rowling), autorka bestselera o dečaku Hariju Poteru (Harry Potter), koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama miliona primeraka.

1969 - Kao prvi papa u poseti Africi, Pavle VI stigao je u Ugandu.

1971 - Američki astronauti Dejvid Skot (David Scott) i Džejms Irvin (James Irwin), članovi misije "Apolo 15", drugog dana boravka na Mesecu proveli su visse od šest časova u vožnji posebnm vozilom ("moon buggy"). To je bila prva vožnja po tlu Meseca.

1991 - Predsednici SSSR-a i SAD Mihail Sergejevič Gorbačov i Džordž Buš (George Bush) potpisali su u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa (START).

1993 - Napadom Izraela na jug Libana, tokom kojeg je ubijeno 140 ljudi, a 500.000 izbeglo prema severu zemlje, prekinuto je jednonedeljno primirje na Bliskom istoku.

1994 - Savet bezbednosti UN odobrio je upotrebu sile u Haitiju, čime je dozvoljena vojna intervencija koju su protiv vojnog režima predvodile SAD, i omogućen povratak na vlast izbeglog predsednika Žana Bertrana Aristida (Jean Bertrand Aristide).

1997 - Umro je bivši car Bao Daj (Dai), poslednji monarh Vijetnama, koji je kao marioneta vladao zemljom pod francuskom kolonijalnom upravom. Posle četiri decenije u izbeglištvu, umro je u vojnoj bolnici u Parizu u 83. godini.

2001 - Umro je bivši predsednik Portugalije Fransisko Kosta Gomes. Gomesa je na funkciju predsednika postavila revolucionarna hunta, pet meseci posle aprilske pobune 1974. kojom je okončana 50-godissnja desničarska diktatura.

2003 - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić doputovao u Izrael. To je prva poseta ministra odbrane u istoriji dve zemlje.

2003 - Haški tribunal osudio je bosanskog Srbina Milomira Stakića na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u Prijedoru i okolini 1992. On je prvi optuženik kome je taj sud izrekao kaznu doživotnog zatvora. U martu 2006. Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo je prvostepenu presudu u kaznu zatvora od 40 godina.

2003 - Austrijanac Feliks Baumgartner (Felix) prvi je posebnim padobranom - karbonskim krilom za šest minuta i 22 sekunde preleteo Kanal Lamanš, brzinom većom od 200 kilometara na sat. Let je započeo skokom iz aviona na visini nešto manjoj od 9.000 metara.

2017 - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine, uprkos kritici iz inostranstva i osporavanju tamošnje opozicije koja je pozvala na nove proteste. Maduro je zatražio ukidanje imuniteta poslanika opozicije da bi im se sudilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: